luni, 21 iunie 2010
Optimismul...
Printr-un "link" rapid sau, dacă vreţi "shortcut", ajung la OPTIMISMUL PEDAGOGIC.
Această teorie susţinea că mintea copilului, la naştere, este o pagină goală - tabula rasa - pe care poţi scrie orice, cu alte cuvinte, poţi face orice din oricine, rolul pedagogiei fiind să găsească metodele, căile de a o face. Ca reacţie la teoriile anterioare, prin care în personalitate totul este predeterminat ( de soartă, creator, fie el divinitate sau părinţi), aceasta teorie a avut un rol progresist orientând cercetările spre factorii dezvoltării.
Teoriile realiste de astăzi susţin două idei esenţiale: nu poţi face orice din oricine ( trebuie să existe nişte predispoziţii ereditare, măcar normale, privind analizatorii şi sistemul nervos), a doua idee este aceea că omul este educabil în cea mai mare măsură (sistemul nervos are mari "valenţe plastice", este structurabil prin activitatea de învăţare), cu condiţia să faci educaţia la timp şi aşa cum trebuie. Pentru cei ce au citit și înțeles teoria:
miercuri, 16 iunie 2010
"Dorson" - revistă de... CLASĂ (a X-a A)
duminică, 13 iunie 2010
Ti lascio una canzone
"Cum poţi să nu cânţi?" întreba Antonella Clerici, moderatoarea programului. Copiii sunt nemaipomeniţi: naturali, dezinvolţi, foarte talentaţi, cântă mari hit-uri, dar şi muzică tradiţională italiană, dându-le o interpretare proaspătă. Invitaţii, cunoscuţi cântăreţi, compozitori, personalităţi artistice, toţi iubitorii muzicii îi susţin cu încântare. Este un concurs, dar adevăratul câştigător este Muzica.
2009
sâmbătă, 12 iunie 2010
Ar trebui să fie valabile şi astăzi...
- Docendo discimus. [ Învăţînd pe alţii învăţăm şi noi (profesorii, învăţarea continuă).]
- Est modus in rebus. [Este o măsură în toate (cu Horaţiu satirizăm excesele).]
- Aut Caesar, aut nihil. [ Avem aspiraţii înalte (para-frazând, desigur).]
- Per aspera ad astra. [Pe căi anevoioase se ajunge la stele (cu muncă, sârguinţă).]
- Ab Iove principium. [ A începe cu ce e mai important (ierarhizarea priorităţilor).]
- Homo res sacra est homini. [Omul e lucru sfânt pentru om (nu lup), îi replica Seneca lui Plaut.]
- Non multa, sed multum. [Mult, în puţine cuvinte (esenţialul, profesorii cu o oră pe săptămână ştiu).]
- Nulla dies sine linea. [ Exerciţiul zilnic e esenţial pentru desăvârşire (a fost şi deviza lui Beethoven).]
- Vae soli! [Vai de cel singur ! (promovăm munca în echipă)]
- Res, non verba. [ Fapte, nu vorbe! (rezultatele muncii sunt cele ce conving)]
- Sub lege libertas. [Libertate în cadrul legii (norme, regulamente şcolare).]
- Vivat, crescat, floreat! [Urare rostită la reuniunile academice (vă doresc şi vouă!) ]....şi,....pentru că.... Panta rhei [Totul curge (se schimbă, transformă, modernizează)] :
- Knowledge is power. [ Ştiinţa înseamnă putere (Scientia et potentia in idem coincidunt, cum spunea latinul).]
"Paşi spre mileniul trei"
În ziua concursului, echipaje din şapte judete, susţinuţi de profesorii lor. Probele se desfăşoară pe rând: dactilografiere după dictare, prim ajutor, design vestimentar, circulaţie rutieră, informatică, artă culinară, proba artistică... După proba de info (desfăşurată într-o sală apropiată) , juriul a fost anunţat de ordinea performanţelor: noi, alt judeţ,...,...
vineri, 11 iunie 2010
Panta rhei...
Copiii învaţă de la cei maturi, dar nu-i exclus să fie şi invers. În legătură cu învăţarea se pot pune multe întrebări: "ce înveţi?", "cât înveţi?", "cât de bine înveţi?", "cum înveţi?"... Înainte de toate aceste întrebări, în primul rând, se pune întrebarea "de ce?". Orice acţiune are o motivaţie, indiferent care ar fi tipul ei .
"Copiii de astăzi nu mai sunt ca (şi) cei de altădată". "Şcoala de astăzi .... nu mai este ca şcoala de altădată". "Ehee, ... pe vremea mea ...." Aceste afirmaţii sunt luate în sens negativ pentru vremurile noastre. Eu aş vrea să nu le iau aşa. E firesc să se schimbe lumea : şi şcoala, şi învăţătura. E cazul să se schimbe şi cei care-i învaţă pe tineri. Aceştia au în minte un model, pe care l-au admirat în anii de şcoală şi pe care îl folosesc la rândul lor. Ar fi cazul să-şi pună întrebări, să acceseze noile descoperiri şi să le adapteze activităţii lor.
De ce învaţă copiii? Pendulând între "trebuie" şi "vreau", ar trebui, cred eu, să ajungă la "îmi place". Motivaţia societăţii şi motivaţia lor nu se potrivesc întotdeauna sau sunt decalate în timp. Acum, aici, la acest obiect, la această temă, trebuie să ofer eu, cel matur, o motivaţie, o satisfacţie a reuşitei imediate, care să-l susţină pe tânăr pe mai departe. În final, o observaţie şi o întrebare. Unele obiecte de studiu au motivaţia învăţării "gata făcută": examenele, unde, ele sunt obligatorii. Oare, această motivaţie îl susţine suficient pe tânăr, astel ca învăţarea să fie eficientă ...?
Soulchild-Teach Me
joi, 10 iunie 2010
Psihanaliza
Psihanaliza este un curent de gândire în domeniu şi o şcoală psihologică întemeiată de medicul neuropsihiatru vienez Sigmund Freud (1856-1939). Teoria sa explică psihismul uman în întregime, personalitatea şi formarea sa, tulburările psihice. Totodată, psihanaliza este şi o practică terapeutică a acestor tulburări sau boli psihice.
Psihicul are trei zone: inconştientul, preconştientul şi conştientul. Personalitatea este alcătuită din trei instanţe: Sinele (Id), Eul (Ego), şi Supraeul (Superego). Sinele e prezent încă de la naştere. Zonă profundă, instinctuală, reprezintă, prin energia sa, motorul dezvoltării. Pe lângă instincte (instinctul vieţii-Eros ; instinctul morţii-Thanatos), el cuprinde impulsuri şi dorinţe nesatisfăcute, refulate*, operând pe baza principiului plăcerii. Eul se formează odată cu încercările de adaptare la mediu, intermediar între Sine şi realitate, se bazează pe principiul realităţii. Supraeul, de origine socială, e un fel de instanţă morală care controlează comportamentul, neacceptând pe cel contrar normelor şi valorilor sociale.
Sarcina adaptativă a Eului e dificilă, între impulsurile Sinelui şi exigenţele Supraeului. Sunt foarte interesante mecanismele de apărare ale Eului: re-fularea, negarea, proiecţia, raţionalizarea, sublimarea.....
Dacă doriţi să ştiţi mai mult sau n-aţi înţeles ceva, citiţi, întrebaţi!
*Refularea înseamnă reprimarea în inconştient a tendinţei indezirabile şi nu invers, cum am mai auzit. În limbaj cotidian, unii îl confundă cu descătuşarea, descărcarea tensiunii, catharsisul.
Năvodari
[ Băiatul de patru ani al unor colegi moldoveni]
Am fost de multe ori cu copiii la mare. Plecau la drum îmbrăcaţi lejer, dar cu bocăncei în picioare...
Ca mamă de rocker şi dirigă de "cotă parte" rockeri, am ascultat multă muzică, le-am procurat CD-uri dintr-un anume loc bucureştean, am fost la rocotecă, dar...bocăncei am purtat numai iarna...
miercuri, 9 iunie 2010
Tabere
Ar fi multe de spus despre această tabără: amploarea eforturilor în organizare , implicarea autorităţilor locale şi a sponsorilor, a trusturilor de presă-gazde, bogăţia activităţilor. Toată lumea era în miscare: unii scriau (oriunde, chiar între două dansuri la discotecă), unii pregăteau emisiuni radio sau TV, unii se documentau, luau interviuri, tehnoredactau propriile ziare sau reviste prin redacţii şi aşa mai departe...
Mi-ar trebui mult mai mult timp şi talent într-ale scrisului ca să redau atmosfera şi toate satisfacţiile trăite acolo...Interesul nostru pentu Ciric îl puteţi aprecia şi astfel: la prima ediţie au participat de la noi zece copii, la a treia ediţie, optzeci.
marți, 8 iunie 2010
Liceul cu "L"mare
Amintiri
The Time Jumpers
luni, 7 iunie 2010
Primăvara spre vară
de Alexandru Macedonski
Sau întocmesc câte-o cascadă
Muzica: T. Gheorghe, Versuri:
A. Macedonski
duminică, 6 iunie 2010
Profeţia autorealizatoare
Mi-a povestit că a aflat despre un coleg că o urăşte, lucru de care ea era convinsă de mai multă vreme. Ceea ce anticipase, s-a adeverit.
E foarte posibil, i-am răspuns, dar poate fi şi...profeţie autorealizatoare. Iată, pe scurt, în ce constă fenomenul : convingerea că celălalt are anumite sentimente faţă de tine (in acest caz negative) te determină să ai sub/inconştient un anumit comportament care să inducă celuilalt ideile despre tine, sentimentele, atitudinile, de care erai convins, fără ca acela, iniţial, să le aibă.
Sunt semnale subliminale concordante cu convingerea ta: mici modificări de mimică, schimbarea direcţiei privirii, a distanţei faţă de persoană ca interlocutor, a unghiului corpului faţă de celălalt, raportat la poziţia faţă în faţă etc. Şi aşa, treptat- treptat "profeţia"s-a"autorealizat"!
Dacă doriţi să ştiţi mai multe sau aveţi nelămuriri, citiţi, întrebaţi!
joi, 3 iunie 2010
MSD
Mi s-a întâmplat să aud pe cineva spunând:
Variabilitatea limitelor MSD se datorează unei caracteristici a sistemului nervos : mobilitatea