joi, 3 iunie 2010

MSD


Mi s-a întâmplat să aud pe cineva spunând:
"Eu am o memorie de scurtă durată."
"Foarte bine că o ai", i-am răspuns eu.
Memoria de scurtă durată nu este o memorie "proastă", "slabă" ! Este un tip aparte de memorie: memoria de scurtă durată (MSD), numită şi memorie "operaţională", "de lucru". Informaticienii o ştiu foarte bine, prin analogie cu sistemele de operare artificiale.
La noi, oamenii, durata ei este de pînă la 8-10 minute şi ne ajută să legăm o idee de alta într-un raţionament, o frază de următoarea într-un discurs, fără să ne repetăm, asigură continuitatea fluxului vieţii psihice.
De ce până la 8-10 minute?
"Până la 5 minute este de şi mai scurtă durată", a spus cineva.
Aceste limite sunt dictate de mecanismele sale cerebrale. MSD se bazează pe aşa-zisele "circuite reverberante", lanţuri neuronale scurte, în care influxul nervos circulă, repetându-se din ce în ce mai slab, ca un ecou ( reverberaţie) până la limita de 8-10 minute. După această limită mecanismele nervoase revin la starea iniţială. MSD este, bineînţeles, completată, la nevoie, permanent, de memoria de lungă durată. MLD se bazează pe alte mecanisme cerebrale, transformări chimice ireversibile, care deşi se mai erodează în timp, asigură păstrarea informaţiilor peste 8-10minute, săptămâni, luni, ani, toată viaţa.
Variabilitatea limitelor MSD se datorează unei caracteristici a sistemului nervos : mobilitatea
(dată de viteza cu care se consuma şi se refac substanţele energetice), aceasta diferă de la om la om, şi se reflectă şi în temperamentul oamenilor, fiind moştenită. La cei mai "iuţi din fire", MSD lucrează până la 8 minute, la cei mai"lenţi din fire" până la 10 minute, aproximativ.
Dacă vreţi să ştiţi mai mult sau aveţi nelămuriri, citiţi, întrebaţi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu