joi, 10 iunie 2010

Psihanaliza

Un ilustru "confrate", priceput la toate (!), nu se sfia să susţină, pe un post de televiziune, că psihanaliza este o ramură a psihologiei. Nimic mai neadevărat! Cu atât mai grav este faptul că persoana respectivă este un "mai recent" universitar.
Psihanaliza este un curent de gândire în domeniu şi o şcoală psihologică întemeiată de medicul neuropsihiatru vienez Sigmund Freud (1856-1939). Teoria sa explică psihismul uman în întregime, personalitatea şi formarea sa, tulburările psihice. Totodată, psihanaliza este şi o practică terapeutică a acestor tulburări sau boli psihice.


Psihicul are trei zone: inconştientul, preconştientul şi conştientul. Personalitatea este alcătuită din trei instanţe: Sinele (Id), Eul (Ego), şi Supraeul (Superego). Sinele e prezent încă de la naştere. Zonă profundă, instinctuală, reprezintă, prin energia sa, motorul dezvoltării. Pe lângă instincte (instinctul vieţii-Eros ; instinctul morţii-Thanatos), el cuprinde impulsuri şi dorinţe nesatisfăcute, refulate*, operând pe baza principiului plăcerii. Eul se formează odată cu încercările de adaptare la mediu, intermediar între Sine şi realitate, se bazează pe principiul realităţii. Supraeul, de origine socială, e un fel de instanţă morală care controlează comportamentul, neacceptând pe cel contrar normelor şi valorilor sociale.
Sarcina adaptativă a Eului e dificilă, între impulsurile Sinelui şi exigenţele Supraeului. Sunt foarte interesante mecanismele de apărare ale Eului: re-fularea, negarea, proiecţia, raţionalizarea, sublimarea.....
Dacă doriţi să ştiţi mai mult sau n-aţi înţeles ceva, citiţi, întrebaţi!

*Refularea înseamnă reprimarea în inconştient a tendinţei indezirabile şi nu invers, cum am mai auzit. În limbaj cotidian, unii îl confundă cu descătuşarea, descărcarea tensiunii, catharsisul.


2 comentarii:

  1. Sinele, Eul si Supraeul, pe scurt, formeaza intreaga piramida Maslow..

    Si am o nelamurire privind Psihanaliza: nu a contribuit si Jung? Adica stiu ca a intemeiat psihologia analitica..insa, chiar v-as ruga, daca aveti timp, sa scrieti un articol despre asemanarile si/sau deosebirile intre psihanaliza si psihologia analitica :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesantă apropiere de vestita piramidă! Sigur, a contribuit.
    Îți promit, mă voi strădui!

    RăspundețiȘtergere