duminică, 3 aprilie 2016

SISTEMUL PSIHIC UMAN

        Conceptul de sistem, preluat din biologie a fost extins apoi în mai toate domeniile . Sistemul este o totalitate de componente între care există relații. Datorită relațiilor componentele se influențează reciproc  iar dereglarea  unei componente afectează,  prin  legături, celelalte componente precum și funcționarea întregului.
         Informatica studiază generarea, transmiterea, utilizarea informației în sisteme. Informația poate fi definită ca o transpunere (reconstrucție) a unor date din realitate în interiorul sistemului prin mijloace proprii acestuia.
          Cibernetica studiază un tip aparte de sisteme și anume sistemele cu autoreglare(cu comandă și control), naturale sau artificiale. Ele funcționează pe baza unor programe ce cuprind: sistemele de operații, schemele de lucru(strategiile) și memoria. La sisemele artificiale programele sunt date de constructor sau programator, la cele naturale ele se constituie în timp prin mecanismul esențial al învățării, fiind sisteme evolutive. Psihicul este un astfel de sistem cibernetic natural evolutiv, toate fenomenele din alcătuirea sa sunt informaționale.
          Sistemul psihic uman poate fi definit ca un sistem energetic-informațional de o complexitate supremă, prezentând cele mai  înalte și perfecționate mecanisme de autoorganizare și  autoreglaj precum și cu dispozitive selective antiredundante și  modalități proprii de determinare ,antialeatorii, sistem ce face parte din macrosistemele fizic, biologic și sociocultural.
          Voi explica cele afirmate în definiție, nu neapărat în aceași ordine.
*   Psihicul aparține unei ființe ce ocupă un loc în spațiu și timp, viața, biologicul, se bazează pe procese fizico-chimice la nivel microscopic. Nu putem vorbi de ” psiho” fără ” bio”, în special fără  sistemul nervos central( SNC) și analizatori (sigur, nu numai). Nu este însă suficient  ca omul să moștenească un sistem nervos normal , integral, de la părinții săi ca să aibe un psihic normal, omenesc. E nevoie ca el să se formeze, să evolueze într-un mediu uman adecvat, în societate.
*    Hipercomplexitatea e dată  de mulțimea componentelor și de mulțimea corelațiilor dintre ele. Deasemenea, dacă psihicul se află la intersecția dintre biologic și socio-cultural, aceste realități determinante sunt și ele foarte complexe( aprox. 24 miliarde de neuroni, fiecare întreținând , prin 10 milioane de ramificații, relații cu ceilalți neuroni.) Macrosistemul social și cultual exercită  influențe formative din ce în ce mai complexe de-a lungul întregii vieți a individului uman, făcându-l  unic.
*     Este un sistem informațional, toate componentele sale, de la cele mai simple la cele mai complexe dau informațiile necesare adaptării la mediu. Legat de acest lucru, din punct de vedere informațional este ambilateral : lume și sine. Mai este și energetic fiindcă orice sistem are nevoie de energie.
Impulsurile nervoase sunt bioenergie,  iar fenomenele motivaționale, afective sunt energetice, deci vorbim totdeauna de o energie biopsihică.
*      Nu toate informațiile îi sunt utile, redundanța înseamnă informație de prisos. Dispozitivele selective antiredundante din dotare îi permit alegerea informațiilor utile pentru a lua decizii adecvate.
*      Aleator înseamnă  întâmplător. Omul se poate opune întâmplării, nu e precum o frunză în vânt datorită dispozitivelor antialeatorii, reprezentate, în principal, prin rațiune. Dispozitivele antiredundante și antialeatorii nu-s absolute, există și informatie ”de prisos” și  ”fugă de idei”, imaginație liberă.
*     Sistemele de autoreglare se referă la faptul că reglarea activității( conducerea și coordonarea ei) se face cu mijloace proprii. Există subsistemul de decizie și subsistemul executiv, legate informațional pe cele două căi : cea directă  transmite o comandă la execuție,  conexiunea inversă(feed-back) transmite informație de control  la sistemul decizional care, în funcție de informația primită, menține sau schimbă comanda pentru execuție. La nivelul
fiecărui proces psihic există autoreglare, iar la nivel de personalitate, caracterul reprezintă o componentă de prim rang, alături de motivația superioară ,  ce reglează întreaga conduită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu